top of page

Anksiyete ve Depresyona İyi Gelen Besinler

Bedenimizin ve zihnimiz bir bütün olduğu, birinde olanın diğerini etkilediği yadsınamaz bir gerçektir. Peki bazı besinlerin psikolojimize iyi geldiğini, özellikle anksiyete ve depresyonu azaltma da etkilerinin olduğunu biliyor muydunuz?


Vücuttaki demir eksikliği belirli bir seviyeye geldiğinde tıpkı kaygı ve panik atak anlarında yaşadığımız ya da depresyon halinde yaşadığımız duygudurum içerisinde ki aynı belirtileri gösteriyor. Yani kaygı ya da depresyon zannettiğimiz şey aslında bir demir eksikliği anemisi olabilir. Bu yüzden bedensel semptomlarımızın altında yatan ruhsal problemleri aramadan önce fiziksel bir checkuptan geçmemiz sağlıklı olacaktır.Yapılan bilimsel araştırma sonuçlarına göre ruh sağlığını olumlu yönde etkileyen bazı besinlerden bu vidyonun açıklama kısmında bahsettim


Magnezyum - Birden çok uzman görüşü ve araştırmalarda kaygıya iyi geldiği belirtilmiştir. (Magnezyum eksikliğinin kaygıyı arttığına yönelik yapılan bilimsel araştırmalar da mevcut)


Yeşil yapraklı sebzeler ve ıspanak - (bu besinlerde demir + triptofan yani serotonin ve depomin gibi iyi hissetmeyle alakalı hormonların üretilmesinde kullanılan içerikler vardır)


D vitamini Eksikiliği - Depresyon ile D vitamini arasında bir ilişki olduğunu gösteren yüzlerce çalışma mevcut. - D vitamini seviyemizi yüksek tutabilmek için yumurta ve tereyağı etkili birer kaynaktır.


B6 Vitamin Eksikliği - bu vitamin sinirsel iletimi sağlayan nörotransmitterlerin üretimi için gereklidir. Depresyona yol açtığı araştırmalar tarafından kanıtlanmıştır. B


Probiyotik içeren besinler - Yoğurt, kefir, turşu - Yapılan bir araştırmada probiyotik bakteri verilen farelerin beyinlerindeki GABA seviyelerinde etkilenme olduğu görülmüştür. (GABA iyi hissetmeyle alakalı önemli bir kimyasaldır.)


Somon, avakado, ceviz - omega 3 içeren besinlerin harvard üniversinde yapılan bir çalışma sonucunda majör depresyona iyi geldiği belirtilmiştir.


“Ingestion of Lactobacillus strain regulates emotional behavior and central GABA receptor expression in a mouse via the vagus nerve”- Javier A. Bravo, Paul Forsythe, Marianne V. Chew, Emily Escaravage, Hélène M. Savignac, Timothy G. Dinan, John Bienenstock, John F. Cryan, Proceedings of the National Academy of Sciences Sep 2011, 108 (38) 16050-16055; DOI: 10.1073/pnas.1102999108

*Chao, L.,


23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Travman Olduğunu Nasıl Anlarsın?

Tavma Sonrası Stres Bozukluğunu Nasıl Tanıyabilirsin?. her Travma yaşayan kişide bu durum ortaya çıkmayabilir ama her Travma sonrası...

Comentários


bottom of page