top of page
pskemregokceoglu

Mevsimsel Geçişler Psikolojimizi Etkiliyor

Yaz günlerini karşılamaya hazırladığımız şu günlerde Uzman Psikolog Emre Gökçeoğlu, “Mevsimlerin ruh halimiz üzerindeki etkisi kaçınılmaz. Kış ayları, neden bu kadar çok insan için yılın en kasvetli zamanı? Kış aylarında, çok sayıda uzun ve karanlık gece olasılığı var ve bahar gelene kadar havalar çok soğuk. Yaz söz konusu olduğunda ise durum tam tersi olabiliyor” dedi.


Kasvetli havalarda depresyon belirtileri artıyor


Mevsimsel duygusal bozukluk, doğal güneş ışığı eksikliğine bağlı depresif ruh hali ile ilişkilendirilir. Konuyla ilgili olarak Emre Gökçeoğlu; “MDB teşhisi konulduktan sonra, doğru tedavi ile semptomları ortadan kaldırmak mümkün. Bununla birlikte, aslında daha az bilinse de benzer semptomlar ile kendini gösteren “yaz mevsimsel duygudurum bozukluğu da görülmekte” açıklamasında bulundu ve “Yaz ile birlikte artan ışık ve daha yüksek sıcaklıklar, uyku düzenini bozan çeşitli faktörler ile ilişkili görünüyor” diye ekledi.


Yaz aylarında uyku bozukluğu, depresyonu tetikleyebilir


Yaz aylarında artan hava sıcaklığı ve nem oranı ile birlikte, pek çok kişi de uyku bozukluğundan şikayet ediyor. “Uyku problemleri, olumsuz duygusal durumlarla güçlü bir şekilde bağlantılıdır. Yaz mevsimsel duygudurum bozukluğu, bazen de yaz aylarında kişinin daha mutlu olması gerektiğine dair toplumsal beklenti ile de ilişkili olabilir. Bazen de, yaz akşamlarında artan hareketlilik nedeniyle yeteri kadar dinlenemiyor olmanızdan kaynaklanabilir. Bu uzun süreli yorgunluk, olumsuz ruh hali ve depresif durumlarla da ilişkilidir” diyen uzman psikolog Emre Gökçeoğlu, “Yazın bu hareketliliği ve etkinliği, bazı insanları yıpratabilir” dedi.


D vitaminin, depresyon gibi psikolojik sorunlarda rol oynadığı biliniyor. Güneş, en önemli D vitamini kaynaklarının başında geliyor. Kış aylarında azalan güneş ışığı, D vitamini eksikliğinin bir nedeni olarak, depresyon vakalarında artışa neden oluyor.


Havadaki pozitif ve negatif iyonlar ruh halimizi etkiler


Psikoloji dünyasında pozitif ve negatif iyonların ruh hali üzerinde bir etkisi olabileceğine dair bazı kanıtların olduğuna dikkat çeken Emre Gökçeoğlu; “Pozitif iyonlar ruh halini tüketirken, negatif iyonların yükseltici bir etkisi var gibi görünüyor” açıklamasında bulundu.


Uzman psikolog sözlerine şunları da ekledi; “Pozitif iyonlar merkezi ısıtmalar, flüoresanlar gibi araçlarla üretilir. Bu iyonlardaki artış ile, soğuk ve kasvetli havaların ruh halini bozan bir etkiye sahip olduğu düşünülmektedir. Negatif iyonlar ise temiz havada bulunur, akan su ve birçok bitki yaşamı tarafından üretilir”.


Emre Gökçeoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı; “Yeşil alanlarda ve deniz kenarında yürüyüş yapmak, mevsim ne olursa olsun canlanmanızı sağlayabilir. Düzenli hareket, ruh halini yükseltir. Düzenli egzersiz zihin ve vücut için harikadır. Düzenli sosyal temas da en az açık hava kadar önemlidir. Bunun için arkadaşlarınızla daha fazla vakit geçirin. Sevdiğimiz ve bizi besleyen insanlarla birlikte olmak ruh halimizi yükseltir ve sağlığımız üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir”

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Travman Olduğunu Nasıl Anlarsın?

Tavma Sonrası Stres Bozukluğunu Nasıl Tanıyabilirsin?. her Travma yaşayan kişide bu durum ortaya çıkmayabilir ama her Travma sonrası...

Comments


bottom of page